Стан здоров’я дітей є показником правильної організації харчування в закладі дошкільної освіти, адже оптимальний режим харчування та збалансованість раціону забезпечують зростання та нормальний розвиток дитини, підвищення опірності її організму до захворювань.
Раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування, різноманітне і збалансоване за всіма компонентами. Воно забезпечує зростання, нормальний розвиток та життєдіяльність дитини.
Раціональне харчування дітей передбачає:
- оптимальний режим;
- збалансованість раціону.
Оптимальність режиму харчування визначають за такими критеріями:
- час і кількість прийомів їжі;
- інтервали між прийомами їжі;
- розподіл харчового раціону за енергоцінністю;
- хімічний склад і об’єм готових страв.